Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na jesienne zimowe obiady kotlety mielone przykryte aromatyczną cebulką, sosem myśliwskim również idealne na niedzielny obiad lub święta.

Mielone z cebulką

Składniki:

Mielone z cebulką

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • Jajko
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • Olej do smażenia
  • 5 cebul dużych
  • 1 opakowanie sosu w proszku myśliwskiego

Sposób przygotowania:

Mielone z cebulką

ETAP 1:

Mielone z cebulką

1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

2. Z masy mięsne robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.

ETAP 2:

Mielone z cebulką

3. Cebule obieramy kroimy w krążki, prużymy na rozgrzanym oleju.

4. Sos myśliwski rozrabiamy w połowie szklanki wody i łączymy z cebulę. Chwilkę gotujemy aż sos się zrobi gęsty.

ETAP 3:

5. Następnie nakładamy na wierzch każdego kotleta.

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.