Sposób przygotowania:
Udka kurczaka pieczone w piekarniku
Duże udka kurczaka oczyścić z piórek, odciąć kuperek, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do formy do pieczenia.
Do miski wsypać pikantną przyprawę, sól ziołową, wlać olej rzepakowy, sok z cytryny i łyżką wymieszać.
Obrane cebule pokroić na kawałki, ząbki czosnku obrane pokroić na kawałki jeśli są duże, małe w całości, dodać do udek.
Marynatę wlać na udka, natrzeć dobrze marynatą, schować do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, udka piec przykryte folią do pieczenia około 45 minut, następnie bez folii na termo obiegu w 150C z 12 minut.
Do miski wsypać pikantną przyprawę, sól ziołową, wlać olej rzepakowy, sok z cytryny i łyżką wymieszać.
Obrane cebule pokroić na kawałki, ząbki czosnku obrane pokroić na kawałki jeśli są duże, małe w całości, dodać do udek.
Marynatę wlać na udka, natrzeć dobrze marynatą, schować do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, udka piec przykryte folią do pieczenia około 45 minut, następnie bez folii na termo obiegu w 150C z 12 minut.