ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Udka kurczaka pieczone w piekarniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka kurczaka pieczone w piekarniku z cebulą, czosnkiem w pikantnej przyprawie są idealnym daniem na ciepły obiad i na zimno na kolację.

Udka kurczaka pieczone w piekarniku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka kurczaka pieczone w piekarniku

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa meksykańska 1 opakowanie,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • sól ziołowa 1 łyżeczka,
  • cebula 4 sztuki,
  • czosnek 1 główka

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka pieczone w piekarniku
Duże udka kurczaka oczyścić z piórek, odciąć kuperek, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do formy do pieczenia.

Do miski wsypać pikantną przyprawę, sól ziołową, wlać olej rzepakowy, sok z cytryny i łyżką wymieszać.

Obrane cebule pokroić na kawałki, ząbki czosnku obrane pokroić na kawałki jeśli są duże, małe w całości, dodać do udek.

Marynatę wlać na udka, natrzeć dobrze marynatą, schować do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, udka piec przykryte folią do pieczenia około 45 minut, następnie bez folii na termo obiegu w 150C z 12 minut.
Udka kurczaka pieczone w piekarniku
Udka trzeba dobrze natrzeć, wmasować marynatą
Udka kurczaka pieczone w piekarniku
Udka piec pod przykryciem na koniec bez aby odparować i przypiec skórkę.