Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na jesienne, zimowe obiady kotlety mielone przykryte aromatyczną cebulką, sosem myśliwskim również idealne na niedzielny obiad lub święta.

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • · Jajko
  • · Sól
  • · ½ łyżeczki papryki ostrej
  • · 1 łyżeczka majeranku
  • · 3 łyżki bułki tartej
  • · 3 łyżki śmietany 12 %
  • · Olej do smażenia
  • · 5 cebul dużych
  • · 1 opakowanie sosu w proszku myśliwskiego

Sposób przygotowania:

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

I

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim
Przygotowanie mięsa i łaczenie z przyprawami, bułką tartą oraz śmietaną.

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

II

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim
Wyrabiamy masę mięsną, robimy kulki mięsne i smażymy.

Z masy mięsnej robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.

III

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim
prużenie cebuli

Cebule obieramy kroimy w krążki, prużymy na rozgrzanym oleju.

IV

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim
Przygotowanie sosu

Sos myśliwski rozrabiamy w połowie szklanki wody i łączymy z cebulę. Chwilkę gotujemy aż sos się zrobi gęsty.

V

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

Następnie nakładamy na wierzch każdego kotleta.

Danie gotowe.