Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Rolada z kurczaka z ogórkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 155
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak niewiele nam potrzeba żeby powstało nam pyszne danie obiadowe. Mało pracy, mało składników. Filety z kurczaka przekładane z ogórkiem, marchewkami i serem mozzarellą, która sprawia, że danie jest soczyste i nie rozpada się.

Rolada z kurczaka z ogórkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z kurczaka z ogórkiem

 

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • · 870 g ogórków konserwowych
  • · 250 g mozzarelli
  • · ½ opakowania mini marchewek
  • · 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • · Sól
  • · 3 plasterki żółtego sera
  • · 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka z ogórkiem

I

Rolada z kurczaka z ogórkiem
Przygotowanie mięsa, pokrojenie, rozbicie, przyprawianie przyprawą i umieszczenie w formie do pieczenia.

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie, doprawiamy solą oraz przyprawą. Układamy w podłużnej formie tak żeby przykryć dno oraz boki, pozostawiając brzegi mięsa do przykrycia góry.

II

Rolada z kurczaka z ogórkiem
Faszerowanie mięsa, umieszczamy na mięsie ogórki konserwowe.

Na mięsie układamy całe ogórki, nie kroimy ich.

III

Rolada z kurczaka z ogórkiem
następna warstwa to ser mozarella pokrojony w plasterki.

Przykrywamy kawałkami pozostałymi mięsa i układamy na mięsie plasterki sera mozzarelli.

IV

Rolada z kurczaka z ogórkiem
Układamy marchewki mini

Następnie układamy marchewki i zawijamy brzegi mięsa do góry, żeby przykryć wierzch rolady.

V

Rolada z kurczaka z ogórkiem
Przykrywamy ketchupem oraz serem

5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.

6. Pięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy roladę przykrywamy wierzch plasterkami żółtego sera i polewamy ketchupem. Ponownie umieszczamy w piekarniku i chwilkę pieczemy.

VI

Rolada z kurczaka z ogórkiem

Rolada gotowa, podajemy na ciepło lub można obłożyć kanapki.