WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Naleśniki z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki zrobione z dodatkiem kefiru, mące pszennej. Bardzo delikatne i mięciutkie. Można je podać z dowolnymi dodatkami.

Naleśniki z kefirem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z kefirem

 

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki kefiru naturalnego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kefirem

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa. Dosypać szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbić jajko. Wlać mleko. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać kefir naturalny i ponownie zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolać trochę mleka.

Patelnię rozgrzać. Smarować olejem i nalewać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor i wykładać na talerz.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z kefirem
Naleśniki z kegirem w trakcie smażenia na patelni
Naleśniki z kefirem
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię
Naleśniki z kefirem
Ciasto naleśnikowe po zmiksowaniu z kefirem