Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czosnek niedźwiedzi to smaczny i coraz bardziej popularny dodatek do potraw. Połączony z mielonym mięsem i marchewką to super pomysł.

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką

Składniki:

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką

Lista składników

  • 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką

Sposób przygotowania

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką
Umyte liście czosnku niedźwiedziego posiekać

Czosnek niedźwiedzi umyć i drobno posiekać.
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

ETAP 2:

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką
Wszystkie składniki włożyć do miski, przyprawić

Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju, ostudzić.
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z mięsem.

ETAP 3:

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką
Mięso z warzywami i przyprawami dokładnie wymieszać

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką
Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej

Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.