Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sosowi śmietanowo - pieprzowemu pozwolić ostygnąć i przechować go w lodówce do momentu użycia – pysznie smakuje z kotletem schabowym.

Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego

 

 

  • SOS ŚMIETANOWO - PIEPRZOWY
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • trochę wina (białe / wytrawne)
  • kubek słodkiej śmietany (300 ml)
  • 2 łyżki ziaren pieprzu (zielony / marynowany)
  • 1 łyżeczka musztardy (ostra)
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego
► Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić młotkiem do mięsa. Jajka rozbić i roztrzepać razem z przyprawami, kotlety obtoczyć w jajku i w bułce tartej ( nadmiar bułki tartej delikatnie strzepać ). Na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.

► SOS ŚMIETANOWO - PIEPRZOWY : na patelnię do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać odrobinę wina i lekko zagotować, aby poluzować aromatyczne przywarki na dnie patelni. Następnie wlać śmietanę, dodać musztardę, doprawić do smaku papryką, solą pieprzem i pozwolić płynowi trochę odparować. Na koniec wmieszać marynowane ziarna pieprzu i krótko zagotować.

► Sosem śmietanowo - pieprzowym polać kotlet schabowy i ciepłe podawać.
Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego
Na koniec wmieszać marynowane ziarna pieprzu i ponownie lekko zagotować.
Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego
na patelni po smażeniu mięsa wlać śmietanę, dodać resztę składników i zagotować.
Sos śmietanowo - pieprzowy / do kotleta schabowego
Mięso umyć i osuszyć, następnie przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić młotkiem do mięsa.