Agnieszka 72

Agnieszka 72

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Mielone z dodatkiem kopru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubicie swojskie obiadki ? Chyba mało kto woli kupować obiady no chyba że się mylę. Dziś oprócz pączków przygotowałam mielone według mnie najlepsze. Na mielone kotlety jest miliony przepisów może wam mój przypadnie do gustu.

Mielone z dodatkiem kopru

Składniki:

Mielone z dodatkiem kopru

mięso mielone.

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 190 g cebuli 1 sztuka,
  • 25 g kopru 1 mały pęczek,
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej,
  • 0,5 szklanki wody lekko gazowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 jajka.

 

  • dodatkowo :
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

Mielone z dodatkiem kopru

mielone.

Mielone z dodatkiem kopru.

Do miski przełożyć mięso drobno zmielone wieprzowe, dodać cebule pokrojoną w drobną kostkę, koper świeży pokrojony drobno, całe jajka, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz bułkę tartą.

Wszystko dobrze wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników ze sobą w jedną całość.

mielone

Mielone z dodatkiem kopru.

Na patelnię wlać olej tyle aby zakryło dno patelni rozgrzać go na wolnym ogniu.

Z przygotowanego mięsa wieprzowego formować dowolnej wielkości kotlety i obtoczyć je w przygotowanej bułce tartej.

Tak przygotowane kotlety układać na patelni z rozgrzanym olejem i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor z obu stron.

mielone

Mielone z dodatkiem kopru.

Gdy pierwsza partia kotletów się smaży do garnka wlać wodę czyli 1/4 szklanki dodać szczyptę soli, postawić na małym gazie aby się zaczęła lekko gotować. Następnie ułożyć wszystkie usmażone kotlety oraz łyżkę oleju ze smażonych kotletów.

Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. Ze dwa razy potrząsnąć odkrytym garnkiem aby kotlety z góry znalazły się na dole wtedy równo się uduszą.

mielone

Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi resztką sosu z która została z kotletów duszonych oraz surówką z chili z lubczykiem który jest na moim blogu link w opisie.

Kotlety wyszły bardzo soczyste i mięciutkie dodanie świeżego kopru świetnie się skomponowało z mięsem wieprzowym.