Sposób przygotowania:
Mielone z dodatkiem koprumielone.
Do miski przełożyć mięso drobno zmielone wieprzowe, dodać cebule pokrojoną w drobną kostkę, koper świeży pokrojony drobno, całe jajka, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz bułkę tartą.
Wszystko dobrze wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników ze sobą w jedną całość.
mielone
Na patelnię wlać olej tyle aby zakryło dno patelni rozgrzać go na wolnym ogniu.
Z przygotowanego mięsa wieprzowego formować dowolnej wielkości kotlety i obtoczyć je w przygotowanej bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety układać na patelni z rozgrzanym olejem i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor z obu stron.
mielone
Gdy pierwsza partia kotletów się smaży do garnka wlać wodę czyli 1/4 szklanki dodać szczyptę soli, postawić na małym gazie aby się zaczęła lekko gotować. Następnie ułożyć wszystkie usmażone kotlety oraz łyżkę oleju ze smażonych kotletów.
Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. Ze dwa razy potrząsnąć odkrytym garnkiem aby kotlety z góry znalazły się na dole wtedy równo się uduszą.
mielone
Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi resztką sosu z która została z kotletów duszonych oraz surówką z chili z lubczykiem który jest na moim blogu link w opisie.
Kotlety wyszły bardzo soczyste i mięciutkie dodanie świeżego kopru świetnie się skomponowało z mięsem wieprzowym.