BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mielone z kalafiora

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszne klopsy z kalafiora z dodatkiem jajek.Klopsy smaczne i bardzo lubiane przez moją rodzinkę.

Mielone z kalafiora

Składniki:

Mielone z kalafiora

 

  • kalafior 1/2 szt,
  • jaja ugotowane na twardo 2 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • cebula 1 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • bułka tarta 3 - 4 łyżki do masy
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowne do smażenia,

Sposób przygotowania:

Mielone z kalafiora
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie. 

Po ugotowaniu odsączamy i odgniatamy z nadmiaru wody. Rozgniatamy widelcem lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy ugotowane i rozgniecione widelcem jajka, posiekaną natkę pietruszki, koperku, cebulki zielonej oraz przyprawy.

Dokładnie wymieszać dodając tartej bułkę.

Po dokładnym wyrobieniu formujemy klopsy smażąc je na gorącym oleju z obu stron.

Tagi:

danie warzywa