Sposób przygotowania:
Pikantny pstrąg łososiowy grillowany w ziołachPrzygotowanie ryby i marynaty:
Składniki marynaty wymieszać. Rybę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na dość duże kawałki.
Marynowanie ryby:
Rybę włożyć do miski z marynatą i lekko, lecz dokładnie natrzeć.
Grillowanie ryby:
Zimną patelnię grillową posmarować za pomocą pędzelka bardzo małą ilością oleju. Rozgrzać na średnim ogniu. Wyłożyć rybę skórą do dołu, posypać solą. Grillować przez 5 minut.
Rybę przewrócić, grillować jeszcze przez 3 minuty. Przełożyć na talerz, podawać z ulubionymi dodatkami* skropioną sokiem z cytryny.
Frytki:
*Ryba świetnie smakuje z frytkami. Wystarczy obrane i pokrojone w paski ziemniaki wrzucić na głęboki, rozgrzany olej i smażyć przez około 7-10 minut na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!