Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem
Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany.
Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany.
Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
Marika-
misia5