iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mielone z majerankiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię zapach oregano unoszący się z pieczonych i smażonych potraw. Dodatek aromatycznych ziół potrafi zmienić nawet zwykłe kotlety mielone.

Mielone z majerankiem i cebulą

Składniki:

Mielone z majerankiem i cebulą

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

Mielone z majerankiem i cebulą
Mięso z kurczaka należy zmielić. Następnie dodajemy do mięsa wieprzowego. Wyrabiamy dokładnie. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy do mięsa. Dodajemy też tymianek i oregano. Cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka. Bułkę uprzednio wymoczoną w mleku dodajemy do masy mięsnej. Mokrymi dłoniami formujemy małe kotleciki i smażymy na złoto.