Sposób przygotowania:
Mielone z utartym jabłkiem
Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne .
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Odcisnąć sok ( pozostawiając go).
Dodać do masy mięsnej bułkę tartą, jajko , odciśnięte jabłko, pół łyżki oleju .
Doprawić , pieprzem mielonym, solą, maggi, majerankiem .
Dokładnie wyrobić.
Uformować małe kotleciki i obtaczać w mące ( zrobiłam 12 sztuk ).
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki.
Usmażyć na rumiano z obu stron.
Podlać sokiem wyciśniętym z utartego jabłka i 1/2 szklanki bulionu.
Dusić pod przykryciem 15 minut.
Przekroić na plastry pozostałe jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne ( potrzeba 12 plastrów).
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła i smażyć plastry jabłek posypane szczyptą majeranku na zmniejszonym gazie, aż jabłka zmiękną.
Podawać kotleciki z ziemniakami z wody i majerankowymi jabłkami.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Odcisnąć sok ( pozostawiając go).
Dodać do masy mięsnej bułkę tartą, jajko , odciśnięte jabłko, pół łyżki oleju .
Doprawić , pieprzem mielonym, solą, maggi, majerankiem .
Dokładnie wyrobić.
Uformować małe kotleciki i obtaczać w mące ( zrobiłam 12 sztuk ).
Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki.
Usmażyć na rumiano z obu stron.
Podlać sokiem wyciśniętym z utartego jabłka i 1/2 szklanki bulionu.
Dusić pod przykryciem 15 minut.
Przekroić na plastry pozostałe jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne ( potrzeba 12 plastrów).
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła i smażyć plastry jabłek posypane szczyptą majeranku na zmniejszonym gazie, aż jabłka zmiękną.
Podawać kotleciki z ziemniakami z wody i majerankowymi jabłkami.
luna76
Babciagramolka
Polecam- kotlety są pyszne - tylko trzeba jabłka dobrze odcisnąc , żeby mięso na kotlety nie było za płynne