Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz dość tradycyjnych kotletów mielonych, szukasz nowych inspiracji, oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś/aś, które możesz przygotować na różne uroczystości, święta.

Mielone z pieczarkami

Składniki:

Mielone z pieczarkami

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • Składniki na pierzynkę:
  • ½ kg pieczarek
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 100 g sera żółtego mozzarelli

Sposób przygotowania:

Mielone z pieczarkami

I

Mielone z pieczarkami

1. Mięso przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Z mięsa formuję duże kotlety, rozpłaszczam dłonią, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.

II

Mielone z pieczarkami

1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Dziesięć minut smażę doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Następnie studzę, łączę z sosem tatarskim i nakładam na każdy upieczony kotlet, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce.
3. Ponownie kotlety umieszczam w piekarniku, zapiekam 10 minut.

III

4. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.