aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mielone z pieczarkami i pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z pieczarkami i kapustą pekińską podane z sosem śmietanowo pieczarkowym. Tak przygotowane mielone najlepiej smakują z młodymi ziemniakami.

Mielone z pieczarkami i pekińską Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone z pieczarkami i pekińską

 

SOS PIECZARKOWY:

Sposób przygotowania:

Mielone z pieczarkami i pekińską
Zmieloną łopatkę przekładamy do garnka, dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajko. 

Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę mannę. Kapustę drobno kroimy i również dorzucamy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy tradycyjne kotlety mielone. Obtaczamy je w mące i smażymy z każdej strony do zrumienienia. 

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnka i przyprawiamy Kucharkiem. Smażymy przez 5 minut, po czym zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, żeby sos zgęstniał. 

Gotowy sos podajemy z mielonymi z pieczarkami i pekińską.
Mielone z pieczarkami i pekińską
Do zmielonej łopatki dodajemy sól, pieprz i jajko.
Mielone z pieczarkami i pekińską
Następnie dodajemy starte pieczarki i kaszę mannę.
Mielone z pieczarkami i pekińską
Na koniec wrzucamy pokrojoną pekińską.
Mielone z pieczarkami i pekińską
Formujemy kotlety mielone, obtaczamy w mące i smażymy.
Mielone z pieczarkami i pekińską
Z podanych składników przygotowujemy sos pieczarkowy.