WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Mielone z pietruszką i musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie, soczyste kotleciki mielone panierowane w bułce tartej. Zrobiłam je z dodatkiem musztardy i natki pietruszki.

Mielone z pietruszką i musztardą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mielone z pietruszką i musztardą

 

  • 300g szynki wieprzowej
  • 1 małe jajko
  • 0,5 mniejszej cebuli
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z pietruszką i musztardą

ETAP 1:

Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Dodać jajko, musztardę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki (użyłam mrożonej). Doprawić według swojego smaku solą i pieprzem. Wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną.

Z masy odrywać porcje, formować z nich kulki i lekko spłaszczać, formując kotlety. Kotlety panierować w bułce tartej i wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na brązowy kolor. Wyłożyć na półmisek.

Podawać np. z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Mielone z pietruszką i musztardą
Kotlety mielone w trakcie smażenia na patelni
Mielone z pietruszką i musztardą
Opanierowane kotlety włożóne na patelnię na olej
Mielone z pietruszką i musztardą
Uformowane i opanierowane w bułce kotlety mielone
Mielone z pietruszką i musztardą
Wyrobiona ręką w misce masa mięsna na kotlety
Mielone z pietruszką i musztardą
Skłądniki na kotlety