Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Mielone z pietruszką, papryką i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego kotleta mielonego. Ciągnący się w środku ser, chrupiąca papryka i aromatyczna pietruszka, sprawiają, że kotlety są pyszne!

Mielone z pietruszką, papryką i serem

Składniki:

Mielone z pietruszką, papryką i serem

 

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 pasków czerwonej papryki (najlepiej świeżej)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
  • duża szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z pietruszką, papryką i serem

Przygotowanie masy:

Mielone z pietruszką, papryką i serem
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kotletów

Do zmielonej łopatki wbić jajko, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, posiekaną natkę, sól, pieprz oraz 1,5 łyżki bułki tartej. Dokładnie zagnieść.

Formowanie kotletów:

Mielone z pietruszką, papryką i serem
Mięso należy spłaszczyć w dłoni, ułożyć ser i paprykę

Formować kotlety, spłaszczyć je w dłoni, ułożyć na każdym plaster żółtego sera (tak by nie wystawał) oraz pasek papryki. Zagnieść kotleta i panierować w bułce w tartej.

Smażenie kotletów:

Mielone z pietruszką, papryką i serem
Kotlety mielone w trakcie smażenia na złoty kolor

Smażyć aż się zrumienią na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) po 6 minut z każdej strony.