paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zapiekany morszczuk z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiejsza propozycja to pyszny morszczuk atlantycki zapiekany z warzywami : marchwią porem i kalafiorem w kruchym cieście.

Zapiekany morszczuk z warzywami

Składniki:

Zapiekany morszczuk z warzywami

 

 

  • Farsz:
  • 450 g mrożonego morszczuka atlantyckiego
  • 1 spory por
  • 1/2 małego kalafiora – ugotowanego
  • 1 spora marchew
  • 3 łyżeczki przyprawy do ryb cytrynowej
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany morszczuk z warzywami
1. Mrożoną rybę myję ciepłą wodą. posypuje każdą z nich przyprawą – tylko z jednej strony.

2. Składniki ciasta siekam ze sobą za pomcoą noza kuchennego a następnie wyrabiam ciasto.

Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalki do momentu aż przygotuje warzywa.

3. Pora Kroję w pół plasterki, marchew za pomocą tarki ścieram na plasterki. a kalafiora rozdrabniam widelcem.

4. Na patelni roztapiam masło - minimumm 82% tłuszczu , dodaję pora i marchew. Smażę od czasu do czasu mieszając około 7 minut. Dodaję kalafiora. Mieszam, doprawiam solą oraz pieprzem. Studzę,  

5. Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkuje każdą z osobna. Na jedną wykłądam warzywa, na to nakładam rybę. Następnie przykrywam całość drugim płatem ciasta. Zwijam boki i wierzch dziurawimy za pomocą widelca. 

6.Całość piekę około 30-35 minut w 190 stopniach (góra-dół).


Tagi:

obiad danie ryba