Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zapiekane mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety mielone często robię na wiele sposobów. Teraz postanowiłam je zapiec z mozzarellą ,pieczarką i cebulką czerwoną. Są bardzo smaczne.

Zapiekane mielone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane mielone

 

  • kotlety:

 

  • 250 g mięsa mielonego z szynki
  • sól,pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka vegety
  • olej do smażenia

 

  • dodatkowo:

 

  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula czerwona
  • 5 pieczarek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane mielone
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą,przyprawić. Z powstałej masy formować kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.Mozzarellę pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, układać na niej cebulę i pieczarki. Grillować z każdej strony,aż się zrumienią.Kotlety przeciąć na pół w poprzek. Na jedną część układać cebulę,pieczarki i mozzarellę, przykryć drugą połową kotleta. I układać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w 180 stopniach przez 10 minut.
Zapiekane mielone
Etap 1-kotlety mielone zapiekane z cebulką
Zapiekane mielone
Etap 2-mozzarella,cebula i pieczarki grillowane
Zapiekane mielone
Etap 3- kotlety w naczyniu przed zapiekaniem