Sposób przygotowania:
Mielonka ze słoika
1. Łopatkę i podgardle oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.
2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonej masy, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiając.
3. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików dokładnie ubijając. Nie powinno być wolnych przestrzeni. Nie nakładamy pełnych słoików. Słoki dokładnie zakręcamy.
4. Następnie słoiki wkładamy do garnka, na spód układamy czystą ściereczkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 3 godziny od zagotowania, pamiętajmy, żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewamy wody.
5. Ugotowane słoiki dokładnie studzimy i wkładamy zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Pamiętajmy, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Z przepisu wychodzi około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.
2. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zmielonej masy, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiając.
3. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików dokładnie ubijając. Nie powinno być wolnych przestrzeni. Nie nakładamy pełnych słoików. Słoki dokładnie zakręcamy.
4. Następnie słoiki wkładamy do garnka, na spód układamy czystą ściereczkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 3 godziny od zagotowania, pamiętajmy, żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewamy wody.
5. Ugotowane słoiki dokładnie studzimy i wkładamy zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Pamiętajmy, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Z przepisu wychodzi około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.