100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zakwas z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tydzień przed świętami to ostatni moment na nastawienia kwasu buraczanego. Nic nie może się równać z barszczem od początku przygotowanym samemu.

Zakwas z buraków

Składniki:

Zakwas z buraków

 

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraków
Buraki cienko obieramy i kroimy na plasterki. Układamy ciasno w kamionkowym naczyniu lub wyparzonym słoiku, przekładając przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Zalewamy letnią wodą z rozpuszczoną jedną łyżką soli. Wszystkie kawałki buraków musza być pod wodą. Przykrywamy talerzykiem lub zakrętką.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. W połowie można sprawdzić czy wszystko ok.