Sposób przygotowania:
Mielonka wieprzowa ze słoika
Mięso umyć,osuszyć i zmielić w maszynce razem z obranymi ząbkami czosnku,przełożyć do miski. W możdzierzu rozetrzeć gożdziki,tymianek,pieprz,majeranek,ziele angielskie,dodać do mięsa. Następnie dodać sól peklową,żelatynę,cukier i wodę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę ,przykryć i włożyć do lodówki na noc. Do słoika włożyć worek i napełniać masą mięsną mocno dociskając np. pałką drewnianą.( Ja zapełniłam słoik masą na 14 cm)Zwinąć koniec worka ,zakręcić słoik i i parzyć 2 godziny w 80*C (przyda sie termometr) Po tym czasie ostudzić.Jak będzie jeszcze letnie wyjąć ze słoja trzymając za koniec zawiniętego worka(bo potem stwardnieje i będzie ciężko) i wstawić do wysokiego kubka.Włożyć do lodówki i rano mamy gotową mielonkę na kanapki . . . . SMACZNEGO :-)
gusia1000