nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Mięsna zupa z leczo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka zupa pozwalająca na wykorzystanie leczo pozostałego po obiedzie.

Mięsna zupa z leczo.

Składniki:

Mięsna zupa z leczo.

 

  • ok. 35 dag mięsa mielonego (u mnie zmielone gulaszowe drobiowe)
  • 2 marchewki
  • 6 małych ziemniaczków
  • 1 zielona `łodyga` pora
  • 1 cebula
  • 1 szkl. mrożonej fasolki szparagowej
  • 800 ml leczo (ja miałam mrożone)
  • 1 łyżka vegety, pieprz, sól, słodka papryka, maggi
  • ok. 150 g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mięsna zupa z leczo.
1. Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy łyżkę vegety i zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, doprawiamy pieprzem i solą, przesmażamy, a następnie dodajemy cebulę i jeszcze trochę smażymy, od czasu do czasu mieszając. 2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Gdy wod zacznie się gotować, wrzucamy je na wrzatek. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do marchewki. Gdy trochę zmiękną, dodajemy fasolkę, podsmażone mięso z cebulką i leczo. Od razu dodajemy przecier pomidorowy i keczup, mieszamy i zagotowujemy, a następnie gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Doprawiamy do smaku pieprzem, słodką papryką i magii (ew. solą).