Sposób przygotowania:
Mięsne gołąbki z kaszą jęczmiennąKROK 1
Z kapusty zdjąć 2 wierzchnie liście. Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować koło 15-20 minut, aż liście zmiękną.
KROK 2
Kaszę jęczmienną gotować przez połowę czasu zalecanego na opakowaniu, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
KROK 3
Mięso dokładnie wymieszać z kaszą, marchwią i natką pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem.
KROK 4
Z kapusty oderwać 18 najładniejszych liści (ja wybrałam dość małą) i wyciąć z nich twardą część. Na kapustę nałożyć sporą łyżkę farszu, boki liścia złożyć do środka i uformować roladkę.
KROK 5
Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać je do połowy wodą.
KROK 6
Przecier pomidorowy podgrzać z masłem i przyprawami (sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, odrobina cukru) na małym ogniu.
KROK 7
Do gotujących się gołąbków dodać przecier pomidorowy, lekko wymieszać i dusić na małym ogniu 30minut.
KROK 8
Na talerz nałożyć porcję gołąbków polanych sosem, smacznego :)