aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos pieczarkowo marchwiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatny, lekko słodki sos pieczarkowy z dużą ilością marchewki. Możemy podawać go z ziemniakami, kaszami, jak i z kopytkami.

Sos pieczarkowo marchwiowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos pieczarkowo marchwiowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo marchwiowy
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i smażymy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy umyte, obrane i starte na tarce na dużych oczkach marchewki. Mieszamy i przyprawiamy solą oraz Kucharkiem, dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i nadal gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie w kubku mieszamy mąkę z wodą i zagęszczamy nasz sos. Na samym końcu przyprawiamy pieprzem. Sos jest gotowy do podania jako dodatek do drugiego dania. 
Sos pieczarkowo marchwiowy
Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki chwilę smażymy.
Sos pieczarkowo marchwiowy
Dodajemy startą na dużych oczkach marchew.
Sos pieczarkowo marchwiowy
Pieczarki z marchewką przyprawiamy solą i Kucharkiem, mieszamy.
Sos pieczarkowo marchwiowy
Dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sos pieczarkowo marchwiowy
Na końcu sos zagęszczamy mąką i przyprawiamy pieprzem.