bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sos często używam go do różnych zapiekanek, nadaj potrawą wyjątkowy smak. Można zapiec go razem z warzywami.

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

 

 

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Śmietanę wymieszać z bulionem, w rondelku roztopić masło i wsypać po trochu mąkę, cały czas mieszając za pomocą trzepaczki, smażyć na małym ogniu, aż składniki połączą się ze sobą(muszą mieć jasny kolor, mąka z masłem nie może się przypalić). Po trochu wlewać śmietanę z bulionem, cały czas mieszać energicznie aż sos zgęstnie. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tagi:

dodatki sos