Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Sos koperkowy z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosty, szybki i pyszny sos koperkowy zawsze robi furorę na talerzach. Jedna porcja sosu to około 200kcal, 29g białka, 5g węglowodanów i 7g tłuszczy.

Sos koperkowy z kurczakiem

Składniki:

Sos koperkowy z kurczakiem

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g cebuli (1 duża lub 2 małe)
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml wody
  • 50 g serka śmietankowego
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Pół pęczka koperku
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy z kurczakiem

KROK 1

Sos koperkowy z kurczakiem
Do cebuli dodaję szczyptę cukru i smażę około 1-2minut.

Cebulę pokroić w piórka i delikatnie zeszklić na łyżce oliwy.

KROK 2

Sos koperkowy z kurczakiem
W trakcie smażenia mieszam kilka razy, żeby nic się nie przypaliło.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Mięso dorzucić do cebuli i smażyć 3-4 minuty.

KROK 3

Sos koperkowy z kurczakiem
Jeżeli sos nie jest gęsty, należy dodać jeszcze serka śmietankowego.

Do podsmażonego mięsa dodać wodę, śmietanę, serek śmietankowy i wymieszać. Całość dusić na małym ogniu koło 8 minut.

KROK 4

Sos koperkowy z kurczakiem
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodać pokrojony koperek i dusić 2minuty.

KROK 5

Sos koperkowy z kurczakiem
U mnie sos koperkowy najlepiej schodzi z ziemniakami.

Gotowy sos podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)