p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gołąbki z kaszą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki z kaszą i mięsem z dodatkiem sosu pomidorowego

Gołąbki z kaszą i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą i mięsem

 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 op. bulion drobiowy Babuni,
  • 1 mała kapusta
  • 1 łyżka przyprawy Smak Lata
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i mięsem
1 torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy na półtwardo. Z małej kapusty wykrawamy głąb i parzymy kapustę. Liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z kaszą, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku przyprawą Smak Lata, pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 7 gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni grillowej, Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką bulionu przygotowanego z opakowania bulionu babuni. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 50-60 minut, aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym dekorujemy natką pietruszki.
Gołąbki z kaszą i mięsem
Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z kaszą jęczmienną
Gołąbki z kaszą i mięsem
dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku przyprawą Smak Lata
Gołąbki z kaszą i mięsem
Gołąbki podsmażamy na 1 łyżce oleju na patelni grillowej
Gołąbki z kaszą i mięsem
po przekrojeniu gołabka widać dokłądnie skłądniki farszu