Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Z kapusty usuwamy głąb i parzymy aby liście były elastyczne. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy a pieczarki kroimy w plasterki. Przesmażamy całość na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do mięsa mielonego. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku i wyrabiamy masę. Na liściu kapusty układamy porcje farszu. Zwijamy w gołąbki. Na dnie garnka układamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe. Gotujemy ok 25 - 30 minut do miękkości gołąbków. Smacznego!