dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gołąbki z kaszą gryczaną, przesmażanym boczkiem, pieczarkami i cebulą oraz z dodatkiem marchewki i ogórka konserwowego.

Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Z kapusty usuwamy głąb i parzymy aby liście były elastyczne. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy a pieczarki kroimy w plasterki. Przesmażamy całość na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do mięsa mielonego. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku i wyrabiamy masę. Na liściu kapusty układamy porcje farszu. Zwijamy w gołąbki. Na dnie garnka układamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe. Gotujemy ok 25 - 30 minut do miękkości gołąbków. Smacznego!
Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Boczek kroimy w drobno kostkę i przesmażamy.
Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąby i parzymy.
Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Cebulę, pieczarki i boczek smażymy i dodajemy do mięsa.
Gołąbki z kaszą, boczkiem i pieczarkami
Farsz na gołąbki dokładnie ze sobą mieszamy.