Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mięsne klopsiki duszone w kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięsne klopsiki duszone w kapuście- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam !!!

Mięsne klopsiki duszone w kapuście

Składniki:

Mięsne klopsiki duszone w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Mięsne klopsiki duszone w kapuście

Przygotowanie klopsików

Mięsne klopsiki duszone w kapuście
MIęso mielone łączę z jakiem i bułka tartą. Formuję klopsiki. Smażę.

Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie kapusty

Mięsne klopsiki duszone w kapuście
Kapustę duszę z marchewką, cebulą i przyprawami.

Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem.

Duszenie

Mięsne klopsiki duszone w kapuście
DO kapusty dodaję klopsiki i razem duszę.

Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut.