Sposób przygotowania:
Mięsne klopsiki duszone w kapuściePrzygotowanie klopsików
Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie kapusty
Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem.
Duszenie
Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut.
Magdalena88
Marzena1968