Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Klopsiki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Pasują zarówno do ziemniaków, jak i do makaronu.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oregano
  • bazylia
  • olej do smażenia
  • 400 ml wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Mięso wieprzowej myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Czerstwą bułkę moczymy w mleku i odciskamy, mielimy wraz z mięsem. Cebulkę siekamy i podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami. Przyprawy możemy dowolnie komponować. Następnie dodajemy jajka. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy klopsiki, które następnie podsmażamy na oleju i przekładamy do gotującego się bulionu( woda z kostką rosołową). Klopsiki gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, uprzednio zblendowane, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Tagi:

pomidory