kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyrazista, lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki skropione oliwa z oliwek.

Sałatka z klopsikami

Składniki:

Sałatka z klopsikami

podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z klopsikami

1

Sałatka z klopsikami
Skłądniki klopsików umieszcamy w jednej misce i wyrabiamy jednolitą masę.

W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami.

2

Sałatka z klopsikami
Formujemy malutkie klopsiki, idealna na raz do buzi.

Ręką wyrabiamy jednolita masę. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej.

3

Sałatka z klopsikami
Klopsiki przesmażamy na odrobinie oleju na złoto.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

W miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.