Sposób przygotowania:
Sałatka z klopsikami1
W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami.
2
Ręką wyrabiamy jednolita masę. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej.
3
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
W miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.
Magdalena88
Marika-