Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowo-kokosowym
Do mielonego mięsa dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, posiekane chili, kurkumę, imbir, słodką paprykę, kolendrę i pastę curry. Doprawiam masę mięsną do smaku solą i pieprzem i dokładnie całość mieszam. Z masy formuję małe klopsiki i smażę je na patelni na rumiano. Sos: Na patelni rozgrzewam odrobinę tłuszczu, smażę posiekane chili, czosnek i cebulę przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaję pastę chili i smażę cały czas mieszając ok. 30 sekund. Następnie dodaję pomidory, smażę kolejne 5 minut. Wlewam mleko kokosowe i smażę 15 minut od czasu do czasu mieszając. Do sosu wkładam obsmażone klopsiki, doprawiam solą, pieprzem. Smażę kolejne 5-10 minut. Gotowe klopsiki podaję z ugotowanym na sypko ryżem.