Sposób przygotowania:
Mięsne kluki w sosie paprykowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Czosnek i cebulę obieramy i ścieramy na tarce do mięsa. Dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy sola , pieprzem ,papryką słodką do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie kuleczki. Smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Kiedy zrobią się złote z 2 stron wyciągamy je - tłuszcz od smażenia zostawiamy. Dodajemy posiekany czosnek i cebule. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i bakłażana. smażymy. Podlewamy woda . Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką . Dusimy do miękkości warzyw. Następnie blendujemy. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do zmiksowanego sosu. Zagotowujemy. Przekładamy klopsiki do sosu.