plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Mięsne kluseczki w pomidorkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smacznie, zdrowo i czerwono

Mięsne kluseczki w pomidorkach

Składniki:

Mięsne kluseczki w pomidorkach

 

  • 2 łyżki mielonego mięsa z polędwiczek wieprzowych
  • łyżeczka kaszy kuskus
  • 2 średnie pomidory bez skórki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startej na grubej tarce włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera)
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:

Mięsne kluseczki w pomidorkach
Kuskus zalać 1 łyżką wrzącej wody, pozostawić do napęcznienia. Zmielić lub drobno posiekać mięso, wymieszać z kaszą, uformować niewielkie kuleczki, lekko posolić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwę z oliwek, dodać startą włoszczyznę, a po chwili dodać 3-4 łyżki przegotowanej wody i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Do sosu dodać mięsne kuleczki i gotować jeszcze 10 minut.