Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mięsne placki z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placki z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem cebulki i usmażonych świeżych kurek. Pomysł na pyszny, szybki w przygotowaniu obiad.

Mięsne placki z kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsne placki z kurkami

 

  • 10 dkg kurek
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 60 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta tymianku
  • 2 szczypty oregano
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Mięsne placki z kurkami
Kurki oczyścić, umyć, drobno posiekać, usmażyć na maśle, doprawić lekko solą i pieprzem. Grzyby lekko przestudzić. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, przyprawy, zioła i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką porcje mięsnej masy, spłaszczyć je. Placki smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ulubionym sosem.
Mięsne placki z kurkami
Oczyszczone pokrojone i usmażone na maśle kurki.
Mięsne placki z kurkami
Mięso z dodatkiem grzybów cebuli jajek mąki i przypraw.
Mięsne placki z kurkami
Mięsne placki z kurkami smażone na oleju.