Sposób przygotowania:
Kotlety ze szpinakiem i kurkowym sosem
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser, 2 łyżki manny i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, granulowanym czosnkiem, wyrobić masę mięsną i odstawić. Na łyżce masła przesmażyć czosnek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poddusić 10 minut i zdjąć pokrywkę by nadmiar płynu odparował. Poczekać aż szpinak wystygnie. Z mięsa formować okrągle "placki", na środek jednego kłaść łyżkę szpinaku, nakrywac drugim i sklejać, obtaczać w reszcie manny i smazyć na rumiano na głębokim oleju. Do garnka o grubszym spodzie, w którym nalezy przedtem przesmażyć na maśle kurki, dodajemy bulion, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz i tymianek. Dusimy 10 minut, zagęszczamy mąką, do sosu wkłądamy kotlety i dusimy razem kilka minut, na koniec dodajemy świeżą natkę. Danie podałam z ugotowanym ryżem.
marietta