Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kotlety ze szpinakiem i kurkowym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kotlety mielone z niespodzianką, podane z ryzem i sosem jogurtowo-kurkowym.

Kotlety ze szpinakiem i kurkowym sosem

Składniki:

Kotlety ze szpinakiem i kurkowym sosem

 

  • 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 100g sera gouda lub innego
  • szpinak mrożony brykiet - 8 kostek (można zastąpić świeżym)
  • 200g świezych kurek
  • 200g jogurtu naturalnego
  • świeża natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • granulowany czosnek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • tymianek
  • 4 łyzki kaszy manny
  • pół szklanki bulionu
  • masło
  • olej
  • ryż

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ze szpinakiem i kurkowym sosem
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kostkę ser, 2 łyżki manny i 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, granulowanym czosnkiem, wyrobić masę mięsną i odstawić. Na łyżce masła przesmażyć czosnek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poddusić 10 minut i zdjąć pokrywkę by nadmiar płynu odparował. Poczekać aż szpinak wystygnie. Z mięsa formować okrągle "placki", na środek jednego kłaść łyżkę szpinaku, nakrywac drugim i sklejać, obtaczać w reszcie manny i smazyć na rumiano na głębokim oleju. Do garnka o grubszym spodzie, w którym nalezy przedtem przesmażyć na maśle kurki, dodajemy bulion, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz i tymianek. Dusimy 10 minut, zagęszczamy mąką, do sosu wkłądamy kotlety i dusimy razem kilka minut, na koniec dodajemy świeżą natkę. Danie podałam z ugotowanym ryżem.