Sposób przygotowania:
Pulpety w kremowym sosie grzybowym
Pulpety: mięso przekładamy do miski. Po środku robimy w głębienie wsypujemy w nie bułkę tartą, wlewamy mleko lub wodę i wbijamy jajko. Mięso wyrabiamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz.
Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety (wielkości piłeczki pingpongowej ) i układamy je na desce. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor tj. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.
Na patelnie przesmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy ładnie się zarumieni przekładamy ją na talerzyk. Na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone drobno grzyby/lub pieczarki i smażymy je około 5 minut.
Do grzybów wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy je około 45 minut (do momentu aż staną się al`dente , pieczarką wystarczy 15 minut ). Po tym czasie do grzybów dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, dodajemy pulpety i gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęściejszy.
Przed końcem gotowania do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pulpety serwujemy z ziemniakami z wody, smacznego ; )
Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety (wielkości piłeczki pingpongowej ) i układamy je na desce. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor tj. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy na bok.
Na patelnie przesmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy ładnie się zarumieni przekładamy ją na talerzyk. Na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone drobno grzyby/lub pieczarki i smażymy je około 5 minut.
Do grzybów wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy je około 45 minut (do momentu aż staną się al`dente , pieczarką wystarczy 15 minut ). Po tym czasie do grzybów dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, dodajemy pulpety i gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje i sos stanie się gęściejszy.
Przed końcem gotowania do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pulpety serwujemy z ziemniakami z wody, smacznego ; )