mooooon

mooooon

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 168]

mięsny sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

sos wieprzowy do ryżu, świetne połączenie

mięsny sos

Składniki:

mięsny sos

 

  • ok 400 ml wywaru z warzyw
  • 20 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz do mięsa
  • 2 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • sól, pieprz
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

mięsny sos
Obierz cebulę, opłucz i drobno pokrój. Umyj mięso i pokrój w drobną kostką, lekko podsmaż i dodaj cebulę. Skrop wodą i duś do uzyskania miękkości. Zgrzej tłuszcz i wymieszaj z mąką, zasmaż i rozprowadź zimnym wywarem, szybko mieszaj trzepaczką. Zagotuj i gotuj ok 15 minut, na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj. Pod koniec gotowania dodaj mięso i przyprawy. Idealny sos do ryżu