Sposób przygotowania:
Mięso curry z makaronemI
1. Mięso kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam sos sojowy, 10 g oliwy z oliwek, wsypuję sól, dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam dokładnie i odstawiam na godzinę do marynaty.
II
2. Brokuł dzielę na mniejsze różyczki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję. Po ugotowaniu odlewam wodę.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję mięso, smażę do chwili, kiedy będzie miękkie.
4. Następnie mięso przekładam do miseczki a na tłuszczu od smażenia, smażę marchew obraną, pokrojoną w plasterki oraz paprykę oczyszczoną z nasion, pokrojoną w paseczki.
5. Kiedy warzywa zmiękną dodaję pastę curry, wlewam mleczko kokosowe, wodę, wsypuję sól, pieprz. Mieszam, łączę makaronem i gotuję 20 minut.
6. Na koniec sos zagęszczam skrobią rozrobioną małej ilości wody.
7. Sos z makaronem łączę z mięsem, brokułem i posypuję zmielonymi orzeszkami.
III
8. Gotowe.
9. Smacznego.