Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna lazania na sycący obiad z mięsem mielonym i szpinakiem. Bardzo aromatyczna i pyszna. Porcja dla 4 osób. Polecam.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Sos mięsny:

Sos szpinakowy:

  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 łyżeczka czubrycy białej
  • 20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania )

Dodatkowo:

  • 40-50 dag makaronu lazanii
  • 40 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka masła
  • woda do gotowania
  • 2 łyżki oleju
  • sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.

2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.

3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.

5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.