katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Mięso duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko , prosto po babcinemu. Babcia nie miała zbyt wielu przypraw a potrawy jej były bardzo smaczne.

Mięso duszone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięso duszone

 

Sposób przygotowania:

Mięso duszone
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Dwa ząbki czosnku miażdżymy ze solą i dodajemy do mięsa. Mieszamy.

Mięso obsypujemy pieprzem i jeśli było mało soli do czosnku to jeszcze odrobiną oprószamy mięso. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz.

Cebulę drobno kroimy. Drobniutko też kroimy 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju, kładziemy mięso i obsmażamy. Przekładamy do rondla a na patelni podsmażamy czosnek, później cebulę i wszystko dodajemy do mięsa.

Dodajemy też liść laurowy, podlewamy wodą czy bulionem. Dusimy tak często sprawdzając jeśli trzeba podlewamy i dusimy do miękkości mięsa oraz rozpadnięcia cebuli.

Na koniec można sprawdzić smak i ewentualnie dosmaczyć.
Mięso duszone
łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki.
Mięso duszone
Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy.
Mięso duszone
Do duszenia mięsa dodajemy też liść laurowy.

Tagi:

mięso danie