Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety mielone w starym stylu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla czego w starym stylu - a bo mięso mielone w domu ( różne rodzaje ) i w dodatku na smalcu .

Kotlety mielone w starym stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone w starym stylu

 

  • 10 dag boczku ( tłustego) świeżego
  • 10 dag mięsa chudego od szynki
  • 10 dag chudej wołowiny
  • 10 dag piersi z kurczaka ( Babcia nie dawała drobiu było więcej wieprzowiny , ale ja lubię )
  • 3 małe cebulki( po usmażeniu 1/4 objętości mięsa)
  • 1 mała bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • maggi w płynie
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec ( bez dodatków) do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w starym stylu
Mięso zmielić w maszynce do mięsa i dobrze wyrobić ( będzie lekko tłuste ). Cebule obrać i drobno pokroić. Zeszklić na łyżce smalcu. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie .Odcisnąć dobrze. Wyrobić masę mięsną z jajkiem , ostudzoną cebulką , odciśnięta bułką. Doprawić do smaku majerankiem, solą , pieprzem i odrobiną płynnego maggi ( lub przyprawy do zup) .Wiem , że niektórzy mają problem z próbowaniem surowego mięsa czy jest dostatecznie doprawione ale inaczej sie nie da . Uformować kotleciki( wielkość jaką kto lubi - ja z tej ilości zrobiłam 9 sztuk małych). Panierować kotlety w bułce tartej. Rozgrzać na patelni kilka łyżek smalcu (ilość smalcu zależy od tego czy smażymy wszystkie razem czy na raty). Podałam z ziemniakami puree , buraczkami i mixem sałat z dresingiem z granatu.
Kotlety mielone w starym stylu
Cebulkę obrać i drobno pokroic a potem zeszklić na smalcu
Kotlety mielone w starym stylu
Mieso zmielić- dodać cebulkę- namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko
Kotlety mielone w starym stylu
Wyrobic mase miesną i doprawić a potem uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej
Kotlety mielone w starym stylu
Kotlety smazyć na rumiano z obu stron na smalcu