Sposób przygotowania:
Kotlety mielone w starym stylu
Mięso zmielić w maszynce do mięsa i dobrze wyrobić ( będzie lekko tłuste ). Cebule obrać i drobno pokroić. Zeszklić na łyżce smalcu. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie .Odcisnąć dobrze. Wyrobić masę mięsną z jajkiem , ostudzoną cebulką , odciśnięta bułką. Doprawić do smaku majerankiem, solą , pieprzem i odrobiną płynnego maggi ( lub przyprawy do zup) .Wiem , że niektórzy mają problem z próbowaniem surowego mięsa czy jest dostatecznie doprawione ale inaczej sie nie da . Uformować kotleciki( wielkość jaką kto lubi - ja z tej ilości zrobiłam 9 sztuk małych). Panierować kotlety w bułce tartej. Rozgrzać na patelni kilka łyżek smalcu (ilość smalcu zależy od tego czy smażymy wszystkie razem czy na raty). Podałam z ziemniakami puree , buraczkami i mixem sałat z dresingiem z granatu.
edytaha
Babciagramolka
Hi hi - a jak myślisz czemu robię raz na kilka lat - odzwyczaiłam sie od smalcu
edytaha
Ja też dawno na nim nic nie smażyłam :)
zewa
Chyba większość osób nie smaży już na smalcu. A ponoć na smalcu zdrowsze.