Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mięso wieprzowe w cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso w sosie cebulowym jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Mięso wieprzowe w cebulowym sosie

Składniki:

Mięso wieprzowe w cebulowym sosie

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 4 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 papryka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 4 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe w cebulowym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obrumienić na rozgrzanym smalcu. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Przełożyć do rondla, oprószyć mieloną papryką, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Po upływie pół godziny do mięsa wsypać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietanką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą lub z ziemniakami i surówką.