Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miętowe lody cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lody o smaku waniliowo-miętowego cappuccino.

Miętowe lody cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowe lody cappuccino

 

  • 5 czubatych łyżek cappuccino waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 400 g śmietany ukwaszanej 18 %
  • 20 kropli miętowych

Sposób przygotowania:

Miętowe lody cappuccino
Mleko zagotować. Zalać nim proszek cappuccino, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Do zimnego cappuccino dodać śmietanę. Wlać krople miętowe (20 kropelek). Jak ktoś woli bardziej miętowe, to może wlać tych kropli więcej. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 35 minut. Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać chwile w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągnąć lody.
Miętowe lody cappuccino
Proszek cappuccino zalany gorącym mlekiem i wymieszany z cukrem.
Miętowe lody cappuccino
Ukwaszana śmietana dodana do ostudzonego cappuccino.
Miętowe lody cappuccino
Masa z cappuccino śmietany i mięty przelana do maszynki do lodów.
Miętowe lody cappuccino
Lodowa masa przełożona do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

lody