mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 912]

Migdałowe ciacha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciacha do pochrupania migdałowe z konfiturą. Znikają bardzo szybko, kruche fajne. Do kawy polecam i nie tylko

Migdałowe ciacha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ciacha

 

  • 250 gram masła
  • 3,5 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Sól szczypta
  • 7 łyżek migdałów tartych Back Mit
  • 1/2 szklanki powideł domowych

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciacha
Mąkę przesiewam przez sitko. Dodaję masło które kroję nożem, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, sól, puder oraz tarte migdały. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blenderem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem.
Migdałowe ciacha
Masło cukier puder jaja sól tarte migdały
Migdałowe ciacha
Składniki na ciasto zarobione w misce odstawione do lodówki
Migdałowe ciacha
Ciasto rozwałkowene wycięte foremką serca
Migdałowe ciacha
Na blaszcze wycięte różne kształty ciastek