CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Migdałowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cudownie kruche migdałowe ciasteczka, nadziewane zieloną migdałową masą i przybrane połówkami migdałów.

Migdałowe ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowe ciasteczka

ciasto

nadzienie

  • migdały 100 g + kilka do ozdoby
  • cukier puder ok. 90 g
  • sok z cytryny do smaku
  • młody sproszkowany jęczmień ok. 1 płaska łyżeczka
  • śmietana gęsta ok. 40 g ( 2 łyżki )

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka
Ciasto:

Migdały sparzyć, obrać z łupin i zmielić lub zetrzeć na drobnych oczkach. Mąkę przesiać dodać zimne masło, posiekać, dodać migdały, cukier, szybko zagnieść. Odstawić na ok. godzinę do lodówki, potem rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wykrawać foremką 6-7 cm kółka.

Formę na muffiny lekko wysmarować masłem. Każde wgłębienie wypełnić trzema kawałkami ciasta, tak aby powstał kwiat. Ciasto na dole docisnąć do formy.

Nadzienie:

Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Dodać śmietanę, cukier puder, sok z cytryny i młody jęczmień, dobrze wymieszać.

Tak przygotowaną masą wypełnić ciasto w foremkach. Ciasteczka możemy udekorować połówkami migdałów.

Piec w gorącym piekarniku około 10 minut.

Migdałowe ciasteczka
Ciasto dociskamy do formy i wypełniamy nadzieniem