ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Migdałowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciastka na każdą okazję

Migdałowe markizy

Składniki:

Migdałowe markizy

 

  • Ciasto
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 10 dag mielonych pistacji
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki
  • Nadzienie i dekoracja
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag gorzkiej kuwertury
  • 3 łyżka masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kieliszek likieru amaretto
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 dag posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Migdałowe markizy
Z trzech białek ubić pianę,stopniowo wsypywać cukier,ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna.Stopniowo dodawać mąkę,pistacje i migdały,stale mieszając.Napełnić ciastem szprycę z okrągłą końcówką.Wycisnąć ok 50 ciasteczek na wyłożoną pergaminem blachę i delikatnie spłaszczyć.Piec 20-25 minut w temp.150`C.Roztopić czekoladę,schłodzić.Utrzeć cukier puder z tłuszczem, żółtkiem, migdałami,likierem i czekoladą.Posmarować masą połowę ciasteczek.Przykryć je pozostałymi i lekko docisnąć.Roztopić kuwerturę,udekorować nią gotowe ciastka i posypać pistacjami.