grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez dodatku glutenu, mleka i masła to zdrowa propozycja na słodki, świąteczny wypiek.

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu

Muffiny

Krem

  • 250 g serka philadelphia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 mandarynka

Sposób przygotowania:

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu

Przygotowanie ciasta

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu
Do przygotowania ciasta jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie ciasta do muffinów rozpoczynamy od ubijania żółtek z cukrem na puszystą masę.

Do powstałej masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.

Pieczenie muffinów

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu
Do pieczenia muffinów możemy wykorzystać również ceramiczne lub silikonowe foremki do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ciasto przekładamy do 18 papierowych foremek na muffiny. Muffiny pieczemy 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.

Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

Przygotowanie kremu

Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu
Do przygotowania kremu możemy wykorzystać dowolny serek bez laktozy (dla osób z alergią na mleko).

Ubijamy serek philadelphia z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremu dodajemy otartą skórkę z mandarynki. Całość dokładnie mieszamy.

Muffiny dekorujemy kremem i skórką z mandarynki.