AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Milky Way

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto czekoladowe z mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą.

Milky Way

Składniki:

Milky Way

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao

 

  • MASA:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy 32 g
  • 300 g masła
  • 2 szkl. mleka w proszku pełnego 26%

 

  • POLEWA:
  • 10 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Milky Way
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cały czas ubijać, dodawać żółtka i dalej ubijać. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ostudzone ciasto podzielić na 2 części.
MASA MLECZNA:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzone mleko, a następnie mleko w proszku. Gotową masę wyłożyć na połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Polać polewą czekoladową, można posypać wierzch wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
POLEWA:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu.
SMACZNEGO :)